NIEUWS
 
Het schilderij ‘Citadel van Antwerpen' hangt nu in Bronbeek. Het is gerestaureerd in Maastricht en 22 febr opgehaald ...    (bron Bronbeek museum facebook)
geplaatst 26 febr 2017
Het schilderij ‘De Generaal Chassť op de Citadel van Antwerpen, de morgen na het bombardement van de stad op 27 october 1830', van Izaak Schouman uit 1832 is onlangs gerestaureerd en schittert in de nis oost op de begane grond. Kom kijken!

Het is overweldigend. Het is tot 13 maart nog te zien. (Hierna niet meer omdat vanaf 13 maart een nieuwe tentoonstelling opgebouwd wordt;  'Nieuw Licht. Het Indisch impressionisme van Bleckmann'. Dit schilderij gaat weer terug naar de eetkamer van commandant Bronbeek.)

In Bronbeek werden van oudsher de hoogtepunten uit de militaire vaderlandse geschiedenis getoond.

Veel van de eerste bewoners hebben gevochten bij de slag bij Waterloo maar ook bij de Tiendaagse veldtocht voordat ze zich meldden om naar IndiŽ te gaan.
 
Na de val van Napoleon werden BelgiŽ en Nederland tot een koninkrijk verenigd. In 1830 scheidde BelgiŽ zich af. Dit proces verliep alles behalve vreedzaam. Een voor een vielen de militaire garnizoenen in het zuiden in Belgische handen. In Antwerpen wist zich het Nederlandse garnizoen onder luitenant-generaal D.H. baron Chassť te handhaven. Na de Tiendaagse Veldtocht in 1831 trok het Nederlandse leger zich noodgedwongen uit BelgiŽ terug. Met uitzondering van het garnizoen in Antwerpen. Namens de toenmalige grote mogendheden, waaronder Groot-BrittanniŽ en Frankrijk, betrok een Frans leger in november 1832 het beleg voor de citadel. Na een kort, maar hevig beleg capituleerde Chassť eind december 1832.
 
Chassť had op 27 oktober 1830 de stad Antwerpen laten bombarderen. Het olieverfschilderij toont Chassť met zijn staf op de wallen van de citadel de morgen na het bombardement. Chassť is het lichtend middelpunt van het schilderij. Op de achtergrond stijgen rookwolken op uit de verwoeste stad. Op de Schelde varen Nederlandse oorlogsschepen. Het doek meet 2,50 bij 3,45 meter. Het schilderij werd in 1871 door de Kapitein der Genie J.A.D.V. van Hasselt aan Bronbeek geschonken, heeft lange tijd in de eetzaal voor de manschappen gehangen. De schilder, Izaak Schouman (1801-1878), heeft ter plaatse, in 1831 voorstudies verricht. De officieren op het schilderij zijn daardoor naar het leven geschilderd. Hierdoor oogt het geheel als levensecht. Schouman was van 1836 tot 1867 tekenleraar op de Koninklijke Militaire Academie. Als (hoofd)onderwijzer was hij niet erg succesvol.
 
zie ook het ophalen van dit schilderij op: https://www.facebook.com/pg/MuseumBronbeek/photos/?tab=album&album_id=1411708458896832
 
 
Op de voorgrond staat Generaal Chassť in gesprek gewikkeld met zijn naaste medewerkers, terwijl links en rechts van hen groepen officieren eveneens staan te discussiŽren. Op de achtergrond de stad Antwerpen, die zwaar gehavend is, en de schepen van het Nederlandse eskader op de Schelde. Schouwman heeft zijn schilderij zeer grondig voorbereid. In 1831 maakte hij ter plaatse een groot aantal voorstudies, de meeste voor een deel geaquarelleerd , doch ook enkele in olieverf .Behalve portretten omvat deze verzameling ook situatietekeningen en studies van geschut en geschutopstellingen. Door deze tekeningen ter plaatse en kort na de gebeurtenissen, die het onderwerp van het schilderij vormden, gemaakt, is het schilderij een belangrijke documentatie geworden voor de officiersuniformen uit deze periode.
 
 

*********

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
Stichting Vrienden van Bronbeek
Koninklijk Tehuis voor Oud-militairen en Museum KTOMM Bronbeek 
     
mail: svvb1983@gmail.com

 

SVVB
 
 
@ SVVB