NIEUWS
Viering 155 jaar Bronbeek
geplaatst 19 febr 2018
19 februari; Verjaardag Bronbeek, onthulling plaquette en toespraak kolonel Dulfer - commandant Bronbeek
 
Onthulling plaquette met de beeltenis van Hare Koninklijke Hoogheid prinses Beatrix der Nederlanden
Ter gelegenheid van het 155 jaar bestaan van het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek werd door commandant Bronbeek, Kolonel M.C. Dulfer 19 febr jl deze fraaie plaquette onthuld, daarop de beeltenis van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix.(de beschermvrouwe van KTOMM Bronbeek) De plaquette is gemaakt door de heer Jan Willem Baron van Oldeneel tot Oldenzeel.
 
 
 
Toespraak 155e verjaardag Bronbeek 19 februari 2018 - kolonel Dulfer
.........Welkom bij de viering van de ‘verjaardag’ van ons instituut op de verjaardag van wijlen Koning Willem III, en de openingsdatum van het Koloniaal Militair Invaliden huis in 1863. Althans formeel.
Strikt genomen, zo stelt Willem Bevaart in zijn boek ´Bronbeek; Tempo Doeloe der liefdadigheid´, bestaat het Koloniaal Militair Invalidenhuis op Bronbeek sinds 1 juli 1862 en is de luitenant-kolonel der infanterie van het Indische leger J.C.J. Smits met ingang van begin juni 1862 tot eerste commandant benoemd.
Maar dan zijn er nog geen bewoners. Die betrekken op 17 februari 1863 het nieuwe invalidenhuis. En zoals bekend opent luitenant-kolonel Smits op 19 februari 1863 officieel, maar zonder ceremonieel, het tehuis.
Waarom de koning zelf niet aanwezig wil zijn bij de opening en ook geen andere hoogwaardig-heidsbekleders acte de présence geven blijft tot op de dag van vandaag onduidelijk.
Sinds die dag wordt met een ingetogen bloemlegging bij het borstbeeld van koning Willem III die verjaardag, net als toentertijd, zonder veel ceremonieel gevierd. En zo ook dit jaar.....  #lees verder
 
Groepsfoto bij de beeltenis van koning Willem III
Zoals elk jaar op 19 februari, de verjaardag van Bronbeek, en de verjaardag van koning Willem III, werd een foto gemaakt van alle bewoners bij het standbeeld van koning Willem III. zie #hier

Ook werden er bloemen bij het standbeeld gelegd.

 
Geschiedenis tehuis Bronbeek
In 1859 schonk koning Willem III landgoed Bronbeek aan de Staat der Nederlanden. Voorwaarde was wel dat het onroerend goed nooit een andere bestemming zou krijgen, anders dan een koloniaal invalidenhuis. Na een grootschalige verbouwing opende het Koloniaal Militair Invalidenhuis op 19 februari 1863 haar deuren. Het tehuis bood onderdak aan oud-militairen van het leger in Nederlands-Indië die geen actieve dienst meer konden vervullen. Bijvoorbeeld door een handicap of hoge leeftijd.
.........lees verder
 

-◊- Viering 75 jaar Bronbeek NIMH
-◊- Viering 75 jaar Bronbeek Polygoon journaal 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
Stichting Vrienden van Bronbeek
Koninklijk Tehuis voor Oud-militairen en Museum KTOMM Bronbeek 
     
mail: svvb1983@gmail.com

 

SVVB
 
 
@ SVVB