NIEUWS

13 mei 2018 'Derde Bronbeekfestival. Succes ondanks weersomstandigheden en risicovolle datum' - verslag door Wim Paulus - Bronbeek bewoner
geplaatst 28 mei 2018
'.......Het terrein van Bronbeek spettert van het leven, die zondag 13 mei zo tegen het middaguur. Kinderen buitelen op vrolijk gekleurde springkussens of laten enthousiast hun zelfgemaakte vliegers op. Tonen trots een hun zo juist gemaakte ‘sneeuwbol’ aan hun ouders. Jeeps vol uitgelaten kinderen en volwassen brommen hun rondjes. Opa’s en kleinkinderen vermaken zich op de hindernisbaan. Drie paarden vervoeren geduldig de jeugdige bezoekers hun brede rug.  In de plantenkas ontstaan fraaie moederdaggeschenken, geknutseld met behulp van zelf versierde potjes en stekjes uit de kas. Plezier alom. ‘We komen volgend jaar zeker terug’, is een veelgehoorde opmerking en ‘De attracties zijn nóg leuker dan vorig jaar!’ De enigen die zich vervelen zijn de vrijwilligers van de EHBO. ‘Maar’, benadrukken zij, ‘wij vervelen ons met liefde’. ....
     
Derde Bronbeekfestival succes ondanks weersomstandigheden en risicovolle datum.
Het terrein van Bronbeek biedt een troosteloze en verlaten aanblik op die zondagmiddag van 13 mei 2018 rond vier uur. De regen valt gestaag, de beuken druipen van het vocht, een leeg podium ligt nat te glimmen. Maar binnen, in de legergroene tenten is het knus en droog. Daar knutselen, onder de vergenoegde blikken van ouders, opa’s en oma’s, de kinderen ijverig aan gekleurde maskers of fleurige vlaggen. Of smeden ze ‘dromen’ tot een sieraad of maken ze zeep, doen spannende proefjes met geheimzinnige vloeistoffen. Ze verkleden zich als soldaat of Indisch meisje en gaan vervolgens op de foto in een wankel bootje. Ze amuseren zich kostelijk, hun ouders en grootouders ook. Een enkele bikkel klimt buiten onverdroten door tegen de natte klimwand, van onder paraplu’s gadegeslagen door z’n aanhang. Alleen commandant Bronbeek lijkt te genieten van dit echte infanteristen-weer. Hij knoopt her en der een gezellig praatje aan met de enkeling die de stromende regen trotseert. Ook de re-enacters van de Vereniging Historische Militaria, voor de gelegenheid uitgedost in KNIL-uniformen, houden dapper stand in de moesonregen.
De meeste bezoekers echter zoeken een droog onderkomen in café Batavia en de gangen en zalen van het museum. Daar luisteren ze naar het ‘Bronbeekkoor’ en verdringen zich voor het, wegens stroomstoring en dreigende regenval inderhaast naar binnen verplaatste, buffet met de Indische hapjes.
Maar maken ze ook kennis met de juist die morgen geopende tentoonstelling ‘Een ontmoeting met Bronbekers’.
 
Een tentoonstelling die eigenlijk een rechtsreeks uitvloeisel is van de nog tot eind juni lopende expositie veteranenkunst. Want, zo had één van de bewoners zich afgevraagd, we hebben hier een huis vol veteranen, waarom hangt er niets van ons? Een uitdaging die beeldend kunstenaar Thelma de Lang, activiteiten begeleidster Iris Stijntjes en vrijwilligster Grace Lenor oppakten met als resultaat een verrassende expositie gevuld met uiteenlopende kunstwerken gemaakt door bewoners die ongekende talenten blijken te hebben…
Het terrein van Bronbeek is er klaar voor, die zondagmorgen 13 mei tegen tienen. De dagen ervoor is hard gewerkt om het om te toveren tot een waar festivalterrein. Een klimwand verscheen, boogtenten verrezen, een podium werd gebouwd, stoelen klaargezet en een hindernisbaan aangelegd. Bijna honderd vrijwilligers staan klaar om de verwachtte stroom bezoekers te ontvangen.
Voor de derde keer kan een BronbeekFestival van start. Opgezet om ‘Bronbeek op de kaart te zetten’, zoals organisator, educatief medewerker Judith Reindersma het uitdrukt. In eerste instantie bedoeld voor bewoners uit buurt en regio. Om ze duidelijk te maken dat het statige landgoed gewoon toegankelijk is. Om ze op een speelse manier kennis te laten maken met het museum en de bewoners. Een opzet die geslaagd lijkt, vorig jaar zijn ruim 2000 bezoekers geteld. Voor dit jaar zijn de prognoses wat bijgesteld, andere festiviteiten in de omgeving, moederdag én de verontrustende weersvooruitzichten temperen de verwachtingen. ‘Maar,’ laat Judith weten, ‘een beetje regen hoeft de dag niet te verknallen, dan immers gaan de bezoekers het gebouw in en maken kennis met museum en exposities.’ Later op de dag zal haar gelijk blijken.
Het terrein van Bronbeek spettert van het leven, die zondag 13 mei zo tegen het middaguur. Kinderen buitelen op vrolijk gekleurde springkussens of laten enthousiast hun zelfgemaakte vliegers op. Tonen trots een hun zo juist gemaakte ‘sneeuwbol’ aan hun ouders. Jeeps vol uitgelaten kinderen en volwassen brommen hun rondjes. Opa’s en kleinkinderen vermaken zich op de hindernisbaan. Drie paarden vervoeren geduldig de jeugdige bezoekers hun brede rug. In de plantenkas ontstaan fraaie moederdaggeschenken, geknutseld met behulp van zelf versierde potjes en stekjes uit de kas. Plezier alom. ‘We komen volgend jaar zeker terug’, is een veelgehoorde opmerking en ‘De attracties zijn nóg leuker dan vorig jaar!’ De enigen die zich vervelen zijn de vrijwilligers van de EHBO. ‘Maar’, benadrukken zij, ‘wij vervelen ons met liefde’.
Het terrein van Bronbeek ligt er weer bijna bij als vanouds, die maandag 14 mei. Alleen nog een paar lege boogtenten herinneren aan het feestgedruis dat hier was. Voor de rest is het weer statig, een tikje ontoegankelijk misschien. Maar de 1000 bezoekers die de dag daarvoor genoten van een fantastisch festival weten beter. Die weten nu dat de ontoegankelijkheid maar schijn is, het met die statigheid wel meevalt en dat ze ook op andere dagen welkom zijn in het museum en op het prachtige terrein van Bronbeek.
   
  Oudste en jongste Bronbeekbewoner 'in de boot genomen'; de heer Dehue en dhr Paulus
foto van Vrienden van Bronbeek.
  Bronbeek koor
Het BronbeekFestival komt tot stand in een samenwerking van Museum Bronbeek met de Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht, Paresto, Facilitair Bedrijf Defensie, Bronbeekbewoners, vrijwilligers, Arnhemse kunstenaars, ArtEZ Hogeschool voor de kunsten en het Indisch Herinneringscentrum.

 

Hiernaast commandant Bronbeek, Kolonel van Dreumel met echtgenote en dochter

foto van Vrienden van Bronbeek. foto van Vrienden van Bronbeek.
foto van Vrienden van Bronbeek. foto van Vrienden van Bronbeek.
foto van Vrienden van Bronbeek.
 
Zie ook volgende filmpjes van de Marinierskapel in actie :
https://www.facebook.com/karin.vandreumel/videos/10211977121402722/
en het Bronbeekkoor, beide filmpjes van Karin van Dreumel-van Beek. Zie:Zie
https://www.facebook.com/karin.vandreumel/videos/10211985437770626/
foto's Rob Kleering van Beerenbergh, Museum Bronbeek, Karin van Dreumel, Iris Stijntjes en Geertje,
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
Stichting Vrienden van Bronbeek
Koninklijk Tehuis voor Oud-militairen en Museum KTOMM Bronbeek 
     
mail: svvb1983@gmail.com

 

SVVB
 
 
@ SVVB