NIEUWS
 
Jaarlijks bootreisje van bewoners van Bronbeek aangeboden door de Vrienden van Bronbeek - 23 juni 2015
geplaatst 24 juni 2015
   
Het jaarlijkse boottochtje aangeboden door onze Stichting Vrienden van Bronbeek ging naar Emmerich. We voeren via Lobith over de druk bevaren Rijn naar Emmerich. Daar werd het Rijnmuseum bezocht en ook de oude katholieke kerk ernaast.
Het weer liet ons wat in de steek. Op het dek zitten, deden alleen de diehards. Binnen was er een band en uiteraard een bingo, een hapje en een drankje en een prachtig wegglijdend uitzicht....

Het weer zat niet mee ...

In Emmerich bezocht men o.a het Rijn en Scheepvaartmuseum
 

   
   
Onze Bronbeker Jaap Brink schrijft het volgende over de afgelopen dagen ....
 
DRUK, HÉÉL DRUK
Het is bijna niet meer bij te benen.
 
17 juni. werden we vereerd met een bezoek van Zijne Majesteit de koning en waren we tevens gast van de Vereniging Veteranen Van Heutsz/KNIL. Op het gazon bij het vrouwenkamp was een tribune gebouwd waar de vele genodigden en bewoners ‘s morgens konden plaatsnemen voor de herdenking van het KNIL en het Nederlands Detachement Verenigde Naties. ‘sMiddags was Koning Willem Alexander aanwezig bij het indrukwekkende ceremoniële dodenappèl. Het was een zeer emotionele dag.
 
19 juni. Op het gazon voor de commandantswoning waren we getuige van de indrukwekkende beëdiging van militairen van het Regiment Van Heutsz. Plechtig, emotioneel, stoer en bescheiden klonk het “Zo helpe mij God Almachtig” of “Dat beloof ik”.
 
20 juni. Op het Landgoed Bronbeek was door de Luchtmobiele Brigade een rust en/of verzorgingsplaats ingericht voor de deelnemers aan de twaalfde ‘Falcon Walk’. Dit is een wandelsportevenement voor burgers en militairen uit binnen- en buitenland. Mensekinder wat een vreemde snoeshanen liepen er in ‘ons’ tuintje. En maar kijken, gluren en koekeloeren. Die vrijpostigheid duurde nota bene zo’n beetje de hele dag. Om het ongemak nog wat uit te breiden reden racefietsers zoals gewoonlijk met in elkaar geperste afgeknepen magen en wazige blik naar eindeloos wegflitsend asfalt starend, met angstaanjagende snelheid de hoofdingang binnen, om er even gehaast via de uitgang weer te verdwijnen. Maar de dag was nog niet om! Door al dat drukke gedoe vertrok de bus met enthousiastelingen een half uur te laat richting het prachtige gemeentehuis. Men voldeed maar wat graag aan de uitnodiging van de burgemeester de heer Kaiser. Met vriendelijke lach en handenschuddend stond de burgervader de Bronbeekfamilie bij de ingang op te wachten. Het werd een genoeglijk vrolijk samenzijn. Oude collega’s zochten elkaar weer op en evenals vorige jaren werden er andere ouwe koeien uit de sloot gehaald. Drankjes en hapjes deden het goed. Kolonel Dulfer had een interessante quiz georganiseerd. Een Bronbeekbewoner was de enige die wist dat Kapitein Westerling ook wel ‘De Turk’ werd genoemd. Maar ja, drie jaar actief stoottroeper achter een Remmington, dan weet je veel. De tijd vloog om. Men had weer enorm genoten. Wat een hemelsbreed verschil met toen wij na de oorlog onvoorbereid als dienstplichtigen naar de andere kant van de wereld werden gestuurd en door bepaalde bevolkingsgroepen bij terugkomst zo onheus werden bejegend. Een zegen die verandering nog mee te mogen maken.
 
23 juni. Weer zo’n geluksdag. Leve de ‘VRIENDEN VAN BRONBEEK’! Dank zij die vriendelijke vrienden was er weer de jaarlijkse boottocht. Dit keer ging de cruise naar de Oosterburen, naar Emmerich am Rein. Om 9.30 vertrokken de bussen naar de Rijnkade. Daar lag ze, zij van rederij Eureka. Wat een prachtschuit. Het inschepen verliep vlot en al gauw gingen de trossen los en zat iedereen aan de koffie met gebak. De weergoden waren ons dit keer niet gunstig gestemd, maar dat deed niets af aan de vrolijke stemming. Al ging het stroomopwaarts, toch gleed de mooie provincie Gelderland aan stuur- en bakboord in vlot tempo voorbij. Bij het passeren van iets bijzonders werd uitleg gegeven. De muzikanten waren zeer actief, ongelooflijk wat een repertoire! De heer Esmeijer wist nog een partijtje bingo aan de man te brengen, er werd gedanst en gezongen en genoten van een voortreffelijke lunch. Doch hoe dichter Emmerich werd genaderd, hoe onvriendelijker de weergoden werden. En toen we vastlagen kwam het letterlijk met bakken uit de lucht. De boeren hebben vast gelachen, want het was lange tijd te droog geweest. De passagiers lachten ook en toch niet als een boer die kiespijn heeft. Nee, men had er lol in en een grote groep trotseerde wind en regen en beklommen de steile gangway. Ze hebben zelfs nog het Rijn- en scheepvaartmuseum bezocht. Emmerich is een leuke stad, vooral die Rijnpomenade, echt om ouderwets te flaneren. Het eten in de vele restaurants is heerlijk en de bediening vriendelijk en correct. Zij die aan boord bleven hoefden zich niet te vervelen, de bar was open en de muziekanten waren onuitputtelijk wat entertainment betreft. Om half vier was iedereen weer aan boord en gingen voor de tweede keer de trossen los. De Rijn is een drukke scheepvaartroute en er viel veel te zien. Wat een verscheidenheid aan schepen. Opvallend waren de vele tankers. Spectaculair hoe diep sommige schepen lagen, het water liep soms over het gangboord. Maar aller aandacht werd getrokken door het eveneens spectaculaire diner dat werd opgediend. Het koude voorgerecht was overheerlijke Ardennerham met twee soorten meloen, daarna soep en het hoofdgerecht en dessert het was allemaal uit de kunst. Hoe verder we in Nederland kwamen, hoe minder hard het ging regenen. Voor de gezelligheid werd Arnhem voorbij gevaren, onder de spoorbrug bij Oosterbeek door tot bijna aan de stuwen bij Driel. Men kon er maar niet genoeg van krijgen, maar we moesten uiteindelijk wel naar de thuishaven. Toen daar afgemeerd werd regende het niet meer. Het was een hele mooie vrolijke dag geweest. Iedereen was voldaan. De heer Esmeijer kan tevreden zijn, alles liep op rolletjes. Wat een organisatie. Dik het was geweldig! Chapeau bas! Dit geldt ook voor de hulpvaardige vrijwilligers en verplegend personeel. Op ‘de kade’ stonden de bussen al te wachten. Omstreeks half acht reed men weer het vertrouwde landgoed op.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Stichting Vrienden van Bronbeek
Koninklijk Tehuis voor Oud-militairen en Museum KTOMM Bronbeek    
  
 mail:  svvb@kpnmail.nl
                                                             
SVVB
 
 
 @ SVVB